Vol overtuiging heb je voor het vak van leerkracht gekozen. Vastberaden om ieder kind te geven wat het nodig heeft. En om jouw kwaliteiten daarbij in te zetten.
Een schoen die jou goed past. Maar soms merk je misschien dat die schoen een beetje begint te wringen. Je ervaart dat je tegen jezelf of je werkzaamheden aanloopt. Lees hier verder hoe jij weer in je kracht kunt komen te staan.
1. Gestructureerde duizendpoot
Als leerkracht heb je op een dag heel wat uiteenlopende taken te vervullen. Taken die een beroep doen op verschillende vaardigheden en stijlen in je leraarschap. En dat kan best overweldigend zijn. Ga daarom steeds weer terug naar de basis: structuur.
-
Structuur in de ruimte: Zorg ervoor dat je klas overzichtelijk en opgeruimd is. Dit geldt ook voor je eigen bureau. Geef materialen een vaste plek en geef dit herkenbaar aan.
-
Structuur in de tijd: Werk met een dagprogramma. Probeer de tijd zo concreet mogelijk te maken en bespreek wijzigingen met de leerlingen. Zo blijft het voorspelbaar.
-
Structuur in de activiteiten: Zorg dat de leerlingen weten welke opdrachten ze moeten maken, welke materialen ze nodig hebben, wat de werkafspraken zijn en wat er van ze verwacht wordt wanneer ze klaar zijn met hun taak. Zorg voor evenwicht in de activiteiten.
Niet alleen de kinderen hebben baat bij een duidelijke structuur, het helpt ook jou om je balans te bewaren. Lees meer over
de rollen die je als leerkracht hebt >
2. Nieuwe dingen leren
Stevig in je schoenen staan vraagt om een gezonde dosis zelfreflectie op z’n tijd. Maak daar af en toe bewust ruimte voor in je agenda. De volgende stappen kunnen je helpen:
- Kies een onderwerp waar je over na wil denken, houd het klein en blijf dicht bij jezelf.
- Kijk terug naar wat je tot nu toe gedaan hebt en bepaal daarna waar je naar toe wil. Stel jezelf een doel; wat wil je leren?
- Verken op welke manieren je je doel kunt bereiken. Wat past bij jou? En wat heb je nodig om het te kunnen realiseren?
- Focus op je doel. Met soms wind mee en soms wind tegen zul je het uiteindelijk bereiken!
- Pas het toe, ook in andere situaties. Zo maak je het je echt eigen.
3. Samen sterk
Blijf niet in je eentje zitten met een vraag maar maak het bespreekbaar in je team. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral wanneer het je eigen handelen betreft. Je moet dan een grens over om je kwetsbaar op te durven stellen. Maar neem je die stap, dan zul je merken dat je niet de enige bent met een dergelijke vraag. Maak gebruik van elkaars gedachten en ideeën om een passend antwoord te vinden. Tips:
- Ga het gesprek aan met een collega bij wie je je op je gemak voelt.
- Kies een moment waarop jullie beiden voldoende tijd hebben om in gesprek te gaan.
- Benoem je gevoel, geef ook aan wanneer je het lastig vindt om ergens over te praten.
- Start eventueel vanuit een centraal onderwerp en werk van daaruit toe naar je persoonlijke vraag.
- Bedank je collega na het gesprek en vertel wat het met je gevoel heeft gedaan.
- Koppel je ervaring terug in het team, zodat ook anderen er van kunnen leren.
Lees meer over coaching en begeleiding op persoonlijk- of schoolniveau.